Prošli je tjedan održana najveća dosad svjetska konferencija posvećena Sigfox tehnologiji u Singapuru. Na konferenciji su se okupili operateri, korisnici, proizvođači hardwarea i softwarea te IoT stručnjaci iz 89 zemalja koji su razmijenili novosti i znanja iz četiri glavna područja: sigurnosti, održivosti, nadgledanja i praćenja.

Naš direktor, Ranko Režek komentirao je Connect:
Značajan je naglasak na konferenciji bio na logistici, kao i asset trackingu. Neki su generalni zaključci bili da cilj nije internet stvari, već dodana vrijednost koju on daje. IoT pomaže shvatiti sve statuse logističkih procesa u realnom vremenu, razbija silos efekte između karika u lancu dobave, podiže efikasnost i brzinu reakcije na zastoje i nezgode. Izgubljene ili zametnute stvari su prošlost. Logistika će u roku tri godine biti isključivo pokretana podacima.

Ove je godine konferencija održana u Singapuru, prvi put u Aziji, u skladu s eksponencijalnim rastom i planovima Sigfoxa u azijskim državama. Japanska tvrtka Nippon Gas Co. (NICIGAS) uvodi ozbiljne promjene u svoje poslovanje, implementirajući SPACE HOTARU. Koncept se temelji na pametnom uređaju koji se jednostavno može povezati s postojećim plinomjerima. Network Collecting Unit (NCU) prikuplja i odašilje podatke potrošnje plina na njihovu IoT platforumu NICIGAS Stream. Senzor obavještava i o incidentima. U slučaju potresa, programiran je da zatvori ventil kako bi zaštitio nekretninu.

 

Prethodno implementaciji, svaki su mjesec agenti morali ručno očitavati potrošnju, a sada senzori svakih sat vremena  šalju podatke na platformu. Na taj način će NICIGAS ostvariti značajne uštede te donijeti dodanu vrijednost potrošačima s podacima i vizualizaciji potrošnje. Osim toga, ovaj sustav bi trebao podignuti sigurnost na novu razinu i sustavom za obavještavanje o istrošenosti plinskih cilindara i već spomenutih, potresa.

 

Ludovic Le Moan, suosnivač Sigfoxa najavio je i samonapajajući senzor što bi bio korak dalje u realizaciji potpuno energetski učinkovite mreže: „U održivom svijetu, imati milijardu uređaja prikopčanih na milijardu baterija, ne možemo to raditi. Trebamo raditi na odricanju od baterija i osloniti se obnovljive izbore energije. U Sigfoxu smo pripremili mrežu za uređaje koji troše mikrovate energije.“ Istražuju i termoelektricitet u kojem se energija stvara u sudaru toplog izvora s hladnim izvorom.

 

Le Moan je najavio širenje i ukupni broj od 16 milijuna uređaja na mreži do kraja godine, a operativni direktor Sigfoxa Franck Siegel najavio je uključenje tri milijarde uređaja na mrežu do 2023. Argumentirao je to širenjem na azijska tržišta poput Rusije, Kine i Indije. Očekuje da će u poštanskoj, farmaceutskoj, automobilskoj i plinskoj industriji porasti broj senzora na stotine milijuna.

 

Tema koja sve više dobiva na značaju su i radna mjesta u odnosu na razvoj tehnologije. Le Moan je u završnom predavanju naveo kako je IoT generator radnih mjesta. Režek to obrazlaže: “Riječ je o izuzetno velikom ekosustavu partnera koji se tek stvara. Od proizvođača uređaja, onih koji ih instaliraju do onih koji implementiraju cijelo rješenje. Zatim, preko mreže, što podrazumijeva instalaciju, nadzor, održavanje, prodaju i marketing, onda su tu platforme i rješenja specifična za svaku industriju, kao i implementatori odnosno sistem integratori i tako dalje.“

Na Connectu su brojni izlagači prestavili nova hardverska i softverska rješenja, a kako je djelić atmosfere izgledao pogledajte u videu i galeriji.

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me