Globalna mreža za internet stvari SigFox, službeno je najavila uključivanje Hrvatske i IoT Net Adrije u svoju mrežu na konferenciji SigFox World IoT Expo u Pragu. Hrvatska je prva od zemalja u ovom dijelu Europe koje su se uključile u revoluciju interneta stvari kroz SigFoxovu mrežu putem inicijative IoT Net Adrije.

IoT Net Adria planira u iduće dvije godine proširiti mrežu na 80 posto Hrvatske i potaknuti rast ekosustava u koji se mogu uključiti start-upovi, sistemski integratori i pojedinci te raditi na kreiranju i razvijanju rješenja temeljenih na SigFoxu.

Na konferenciji je više od 100 izlagača i preko 1000 posjetitelja dobilo priliku za izlaganje i raspravu o konkretnim rješenjima u području interneta stvari, kao i priliku za sklapanje novih suradnji.

Ludovic Le Moan, predsjednik uprave SigFoxa najavio je događaj riječima: „SigFox World IoT Expo predstavlja prekretnicu na našem putovanju, a pokrenut je s ciljem da postane prepoznatljivom točkom u IoT svijetu. Stvarali smo ovaj trenutak od pokretanja tvrtke 2010. godine, kreirajući pri tome brojne aplikacije i omogućavali isporuku milijun poruka dnevno.“

U IoT Net Adriji predviđaju da će biti potrebno između 200 i 250 pristupnih točaka kako bi se pokrio cjelokupni hrvatski teritorij. Koliko je ova mreža energetski efikasna govori podatak da baterija senzora koji skuplja podatke može izdržati do 16 godina. Osim toga, internet stvari ima značajno mjesto u razvoju pametnih gradova i rješavanju izazova komunalnih poduzeća.

Mogućnosti implementacije IoT-a su izrazito široke, a zbog svoje efikasnosti i jednostavnosti implementacije očekuje se eksponencijalni rast interneta stvari. Prema Gartnerovim predviđanjima, do 2020. godine 95% tehnologije imat će ugrađena IoT rješenja.

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me