Prije mjesec dana u Kaptol Boutique Cinema & Baru u Zagrebu održan je Internet of Things Forum powered by Mreža. Radi se o poslovno-edukativnom eventu koji spaja ljude koji novu tehnologiju implementiraju u Hrvatskoj, njihove potencijalne krajnje korisnike te one između, tj. posrednike i tvrtke koje implementiraju i nude vlastita rješenja temeljena na internetu stvari. 

Tom je prilikom naš CEO, Bruno Crnički dao širi kontekst o Sigfoxu, istaknuvši kako taj naziv pokriva i tvrtku i tehnologiju i mrežu, a sve skupa da je namijenjeno masovnom internetu stvari. 

Bruno je objasnio veze i razliku između statusa koji čine Sigfox partner, Sigfox verified i Sigfox ready. 

No, jedna od najvažnijih stvari kad govorimo o Sigfoxovoj mreži i internetu stvari zapravo je mogućnost otvaranja beskrajno mnogo vertikala – idejnih rješenja koje ova mreža potencijalno nudi, a koje bi mogle značajno pridonijeti razvoju i unapređenju najrazličitijih poslovnih modela. 

Predstavljen je i case study lokalnog, hrvatskog primjera, u kojem saznajemo kako je Marinacloud na otoku Krku primijenila Sigfoxovu tehnologiju i značajno unaprijedila svoju uslugu. 

Saznali smo i statistiku o pokrivenosti u svijetu i Hrvatskoj, detalje o postojećim primjenama, načinima kako veliki brandovi poput Airbusa, Totala, pa čak i Louisa Vuittona koriste Sigfox tehnologiju, a sve to i još malo više možete saznati i vi, direktno, iz prve ruke, kada pogledate video snimku ovog izlaganja. 

Osim Brune, možete pogledati i snimku izlaganja Silviua Neghine, glavnog koordinatora razvoja Sigfoxove mreže za IoT u istočnoj Europi. 

On je ukratko  objasnio osnove funkcioniranja mreže. Govorio je o tome kako Sigfox skuplja podatke, uključujući i one za koje niste ni znali da ih možete dobiti.  

Također, mogli smo čuti i neke dobre prakse te iskustva sa Sigfoxovom mrežom nekih od vodećih globalnih tvrtki poput poput Boscha, Michelina, Nestlea, Airbusa. Radi se o stvarima gdje Sigfoxova tehnologija osigurava idealno rješenje za određene bolne točke u poslovanju, a uz to omogućuje značajnu uštedu vremena i financijskih sredstava. 

Uz ova dva izlaganja, sada možete pogledati i Panel diskusiju na temu „Hoće li sve biti spojeno na Internet?“ čiji su moderatori bili Aron Paulić i Oleg Maštruko iz Buga, a sudjelovali su: prof. Vlatko Sruk, FER; Miroslav Kantolić, član izvršnog poslovodstva Ericssona Nikole Tesle; Predrag Pejić, COO Greyp Bikes; Jerko Dumanić, HT Hrvatski Telekom; Alojzije Jukić, Comping/IOT Net Adria; Tomislav Tipurić, Microsoft. 


Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me