Da svijet interneta stvari postaje sve opipljivije područje, dokazali su stručnjaci na IoT Forumu u organizaciji Mreže, kao i publika koja je pokazala konkretan interes za implementaciju tehnologije u svoje poslovanje.

Bruno Crnički, direktor IoT Net Adrije održao je predavanje „Hrvatske niti svjetske IoT mreže“ u kojem je razložio kako SigFoxova tehnologija funkcionira na konkretnom primjeru Marinaclouda. Naime, prvi komercijalni partner IoT Net Adrije, Marinacloud, koja se i inače bavi proaktivnom brigom za brodove u svojoj marini, prepoznala je potencijal IoT tehnologije. Vlasnici svoje brodove ne koriste gotovo cijelu godinu tijekom kojih je moguće pojavljivanje različitih problema. Jedan od njih je pražnjenje baterije koja se ne može više napuniti, ako se isprazni u potpunosti. Međutim, signalizira li senzor da se baterija bliži svojem kraju, djelatnici marine mogu preuzeti brigu za njezino punjenje, a vlasnici se zaštititi od neugodnosti nabavke skupe nove baterije u trenutku kada žele otići na godišnji odmor.

Osim toga, senzor javlja prisutnost vode u trupu, kao i dima. Ugrađivanjem IoT tehnologije Marinacloud svojim korisnicima nudi vrhunsku uslugu koju mogu primijeniti bilo gdje u svijetu gdje postoji SigFox mreža.

Crnički najavljuje da će preko 80 posto hrvatskog teritorija biti pokriveno do proljeća te preko 90 posto populacije. Istaknuo je postojanje mogućnosti i pokrivanja zadnjih nekoliko posto, jave li se poduzetnici s potrebom pokrivanja izrazito zabačenih, planinskih dijelova Hrvatske. Otkrio je i daljnje planove IoT Net Adrije: „U iduća dva mjeseca planiramo pokriti preko 83 posto stanovništva Sigfoxovom mrežom, a istovremeno radimo na nekoliko projekata koji bi početkom iduće godine trebali uzeti zamaha. Sve je veće zanimanje javnosti za rješenja na našoj mreži te uskoro planiramo organizirati radionice na tu temu. Također, pozivamo sve zainteresirane developere da nas kontaktiraju, ako imaju ideje ili žele saznati kako razviti nove uređaje i usluge“

Silviu Neghina, glavni koordinator razvoja Sigfoxove mreže za IoT u istočnoj Europi objasnio je osnove funkcioniranja mreže te je poseban naglasak stavio na podatke. „SigFox skuplja podatke za vas. Podatke koje niste znali da možete dobiti, od izvora koje niste znali da postoje, ali podatke bez kojih više nećete htjeti živjeti.“ Naveo je velik broj globalnih tvrtki poput Boscha, Michelina, Nestlea, Airbusa i drugih koji su u suradnji sa SigFoxom riješili određene bolne točke u poslovanju i omogućili uštedu vremena i financijskih sredstava.

Mogućnosti interneta stvari na SigFoxu su vrlo široke, a zanima li vas na koji način i s kakvim ulaganjima se možete uključiti u IoT, kontaktirajte nas na info@iotnet.hr.

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me