Prošle godine sudjelovali smo u pilot projektu daljinskog očitanja vodomjera tijekom kojeg smo puno naučili o izazovima s kojima se susreću vodni sustavi. Kroz pilot projekt potvrdili smo da Sigfox IoT mreža može projektno pokriti velika područja teritorija te dobiti kvalitetna očitanja čak i iz dubokih i teško dostupnih šahtova. Nakon uspješno odrađenog pilot projekta, krećemo dalje prema stvarnim projektima koji bi donijeli napredak u očitanju, otkrivanju gubitaka, povećanju sigurnosti te digitalnoj transformaciji vodoopskrbnih sustava.

Da bismo predstavili kako IoT može pomoći u rješavanju problema vodoopskrbnih sustava, i ove godine nastupili smo na konferenciji Gubici vode 2021. Digitalizacija, daljinsko praćenje potrošnje i kontrola gubitaka vode samo su neke od tema o kojima se razgovaralo na konferenciji s ciljem pronalaženja što boljeg rješenja za smanjivanje gubitaka najvažnijeg hrvatskog prirodnog resursa.

Budući da već sada uspješno surađujemo s domaćim tvrtkama koje razvijaju i proizvode IoT uređaje, kao i s onima koje imaju posebna znanja i iskustva u gospodarenju vodom, konferencija nam je omogućila da podijelimo korisna iskustva i prakse iz tog područja. Problemi gubitaka, krađe, neovlaštenog spajanja i korištenja vode iz sustava samo su dio izazova s kojima se vodovodni sustavi svakodnevno susreću. Veliki dio navedenih izazova može se riješiti digitalizacijom i digitalnom transformacijom sustava, jednoglasni je zaključak svih prisutnih na konferenciji. U vrijeme kada su prirodni resursi sve ugroženiji, pravovremeno i jednostavno prikupljanje i upravljanje informacijama postaje pitanje uspješnog poslovanja tvrtki i sustava opskrbe kvalitetnom pitkom vodom.

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me