Internet stvari (IoT) je područje koje je iz rane, istraživačke faze ušlo u krivulju rasta kakva se predviđala da će se dogoditi i ranije. Mnogi su uzroci kašnjenja, a jedan od glavnih je što cijena i tehnologija nisu pratile potrebe. Taj izazov je uglavnom riješen, zbog čega krivulja rasta kreće tek sada. IoT je vrlo široko područje u kojem se neka rješenja mogu kopirati s tržišta gdje su dokazana, no efikasnost rješenja je daleko veća ako se prilagodi specifičnim zahtjevima. Potrebni su i vrijeme i novac da se rješenje prilagodi specifičnim zahtjevima, ne samo industrije već i svakog pojedinog korisnika. Ipak, globalnih rješenja i iskustva je sve više, a uz povoljniju tehnologiju, ona nam krate vrijeme razvoja kao i ukupnu cijenu.

Sigfox je globalna mreža koja ne poznaje granice. U svakoj zemlji Sigfox ima ekskluzivnog operatera čime se ne stvara konkurentnost, već sinergija iskustva i znanja. No, mreža je tek jedan dio rješenja. Zato su Sigfox operateri osnovali neprofitnu udrugu 0G UN koja služi za povezivanje, dijeljenje znanja, savjeta i iskustva, a pomaže i u razvoju rješenja. 0G UN čini nas povoljnijima i efikasnijima u rješavanju bilo kojeg izazova.

Kent Rawlings, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Sigfox Canada u svom članku pozabavio se temama povezivanja operatera u udrugu 0G UN te benefitima koje nam udruga omogućava. Rawlings objašnjava kako 0G UN može pomoći vašoj organizaciji da ubrza globalno usvajanje IoT-a, kako pristupiti jeftinom globalnom romingu, kako se povezati s globalizacijskim mogućnostima te kako brzo i isplativo prepoznati pravu poslovnu vrijednost IoT-a.

Njegov članak 0G Ujedinjeni narodi: Moćno savezništvo usvajanja IoT-a  u kojem objašnjava vrijednost globalne asocijacije Sigfoxovih mrežnih operatora prenijet ćemo u cijelosti u nastavku.

Ranko Režek, CEO IoT Net Adria.

0G Ujedinjeni narodi: Moćno savezništvo usvajanja IoT-a

The Economist Intelligence Unit (EIU), u izvješću za 2020. godinu, Internet stvari:Poslovne aplikacije: Istraživanje transformacijskog potencijala IoT-a, proglasio je Internet stvari ''središtem digitalizacije svjetske ekonomije'' zajedno s umjetnom inteligencijom i big data.

Pozivajući se na izvješće GSMA, EIU smatra da će ''IoT generirati 1,1 bilijuna američkih dolara prihoda za tvrtke diljem svijeta do 2025. godine, što predstavlja gotovo jedan posto projiciranog globalnog BDP-a.''.

Prema izvještaju McKinseyja, Rastuće mogućnosti na Internetu stvari iz srpnja 2019. ''Implementacija IoT rješenja često generira povećanje učinkovitosti od 20 do 30 posto poboljšavanjem performansi u područjima kao što je vrijeme isporuke i prilagođena cijena.''.


Usvojite IoT ili ostanite iza konkurencije

Nakon pregleda potencijalnih IoT aplikacija u više industrija, EIU je rekao da poslovni lideri ''Moraju razmotriti trebaju li koristiti ovu tehnologiju jer oni koji to ne učine mogu propustiti materijalne benefite ili ostati iza konkurenata koji su shvatili da IoT omogućuje povećanje produktivnosti i potrošačkog iskustva.''.

Specifičnosti implementacije IoT-a uvelike će se razlikovati u različitim industrijama, ali kako bi se shvatile prednosti IoT-a organizacije moraju prevladati svoje izazove. To uključuje: identificiranje slučajeva uporabe IoT-a, korištenje senzora i drugih IoT uređaja, pronalaženje najprikladnije mreže za njihovo povezivanje i stvaranje rješenja za upravljanje i nadgledanje.

Također, moraju iz podataka koje generiraju izvući maksimalnu vrijednost. Jedna stvar koja je zajednička gotovo svim implementacijama IoT-a je bežična komunikacijska mreža za nadzor i kontrolu IoT senzora i drugih uređaja.

 

Mreže, srce IoT-a

Mnoge organizacije stječu značajne koristi od IoT-a analizirajući i radeći s podacima iz svog poslovanja koji su prethodno bili neekonomični ili ih nije bilo moguće skupiti. Da bi to učinili trebaju IoT uređaje koji su jeftini, snažni i na baterije te koji imaju bežičnu komunikacijsku mrežu koja je jeftina i vrlo pouzdana.

Klasične telekomunikacijske mreže, s varijantama poput NB-IoT, LTE-M i 5G, već su sveprisutne i imaju inačice za podršku IoT. Općenito, podržavaju aplikacije velike širine pojasa uz dodatni trošak za količinu podataka. Ostale tehnologije su posebno razvijene za podršku IoT aplikacijama u kojima mobilna mreža možda nije najbolja rješenje.

Glavne alternative su Sigfox 0G mreža i LoRaWAN. Svaka organizacija može izgraditi i upravljati LoRa mrežom za vlastitu upotrebu, koristi je za pružanje IoT komunikacija ili za cjelovita rješenja IoT mreže. Kao rezultat toga, u svakoj zemlji postoji više LoRaWAN mreža, a mrežni se operateri natječu u pružaju komunikacijskih komponenti IoT implementacija. U konačnici LoRaWAN je rješenje za ograničena geografska područja, poput pojedinačnih proizvodnih pogona, dok 0G mreža može pokriti velika geografska područja.

 

0G mreža: globalna podrška IoT-u

Sigfox je vodeći svjetski pružatelj IoT usluga, pionir koji je patentirao tehnologiju 0G mreže namijenjenu IoT-u, s vizijom da pokrene globalnu mrežu. 0G mreža pruža ultra nisku potrošnju energije, dalekosežno i jeftino povezivanje. Time si otvara tržište IoT rješenja koja zahtijevaju dugo trajanje baterija, nacionalnu povezanost s mogućnošću globalnog širenja i predvidljivim troškom.

Ekskluzivni mrežni operateri Sigfox 0G u 72 zemlje uvidjeli su potrebu i priliku za izgradnjom, radom i komercijalizaciji bežične mreže za IoT. Odabrali su Sigfox 0G kao svoju preferiranu tehnologiju. Sigfox i mrežni operateri 0G uložili su više od milijardu američkih dolara, a njihove mreže pokrivaju naseljeno područje više od milijardu ljudi.

0G mreže mogu pružiti pouzdanu komunikaciju za napajanje stotina milijuna IoT uređaja dizajniranih za slanje male količine podataka. Stroga, usmjerenost na razvoj jeftinih, visokokvalitetnih rješenja osigurava 0G mreži da bude najkonkurentnije rješenje za bilo koju aplikaciju.

Politika Sigfoxa je licenciranje samo jednog ekskluzivnog operatera za bilo koju zemlju. Licencirani operateri obvezuju se na održavanje globalnih standarda i razine usluge. Ovaj model rada 0G mreže donosi dvije važne prednosti za kupce: globalnu povezanost i globalnu suradnju.

 

0G mreža znači globalni roaming i globalnu suradnju

Sve mreže 0G međusobno su povezane što omogućuje IoT aplikaciji nesmetan rad u bilo kojoj od 72 zemlje s 0G mrežama. Budući da se 0G mrežni operateri međusobno ne natječu, oni mogu dijeliti znanje i detalje o praktičnim aplikacijama koji pomažu kupcima da prevladaju prepreke za usvajanje IoT-a te da pomoću IoT rješenja razvijenih u jednoj geografskoj jedinici steknu snagu u drugima.

Sa stotinama IoT implementacija podržanih na 0G mrežama, bez obzira na to koji slučaj korisnik može zamisliti, postoji dobra šansa da je netko negdje na 0G mreži već razvio i primijenio nešto slično.

 

0G Ujedinjeni narodi ubrzavaju globalno usvajanje IoT-a po nižoj cijeni

Da bi iskoristili svoja individualna iskustva u korist kupaca, 0G mrežni operateri okupili su se u 0G Ujedinjene nacije (0G UN). Ova asocijacija omogućuje kupcima i potencijalnim kupcima bilo kojeg 0G UN člana da iskoristi kombinirano znanje i iskustvo svih članova prilikom razvijanja rješenja. Također, omogućuje programerima rješenja da globalno prepoznaju i iskoriste prilike.

0G United Nations jedina je neprofitna IoT udruga koja podržava lokalne, nacionalne i globalne IoT aplikacije omogućavajući dosljedan način suradnje jer pojedini članovi imaju ekskluzivna prava u svojoj zemlji. Ova jedinstvena struktura omogućava članovima da slobodno razmjenjuju najbolje prakse u vezi s korisničkim rješenjima, operativnim troškovima, optimizaciji mreže i mnogim drugim područjima, sa zajedničkim ciljem brzog ubrzanja usvajanja IoT-a diljem svijeta i smanjenjem troškova.

Na primjer, ako vodovod u jednoj zemlji želi razviti i primijeniti IoT rješenje koje kombinira pametna, daljinski čitljiva brojila s daljinski upravljanim ventilima, 0G UN bi im mogao pomoći identificirati slično rješenje koje je implementirao bilo koji od 72 mrežna operatora koji su podržavali takav sustav. Na manjim razinama, 0G UN može pružiti povratne informacije o tome kako su uređaji postavljeni i konfigurirani za određene slučajeve, riješiti određene probleme te kako su ukupni troškovi svedeni na minimum.

 

Otvaranje globalnih IoT mogućnosti

0G UN je u mogućnosti pomoći programerima da svoja rješenja uvedu na globalna tržišta. Konvoy je australska tvrtka koja iznajmljuje bačve s pivom za više od 200 pivara u Australiji i Novom Zelandu. Mogućnost praćenja bačvi je temelj za održivost njezina poslovanja.

Konvoy je surađivao s Thinxtrom, australskim 0G mrežnim operatorom, kako bi tradicionalno RFID praćenje bačvi prebacili na sljedeći nivo. Proizvođač IoT uređaja UnaBiz, koji je ujedno i 0G mrežni operater u Singapuru, primio je narudžbu od Konvoya za razvoj uređaja koji će putem mreže 0G moći izvještavati o položaju i temperaturi bačvi s pivom te s podacima o udarima i podacima o kretanju. Zahvaljujući potrebama 0G mreže za malom snagom, uređaji mogu slati ove podatke po nekoliko puta na dan i još uvijek mogu raditi sedam godina na unutarnjoj bateriji.

Ova inovativna ponuda usluge sada se prodaje na globalnoj razini. Kao globalna tvrtka, Sigfox je uvijek u potrazi za IoT rješenjima s globalnim potencijalom i u stanju je iskoristiti svoje resurse za procjenu potencijala za bilo koji slučaj upotrebe na bilo kojem od tržišta koje je umreženo 0G mrežom.

 

Organizacije širom svijeta shvaćaju vrijednost IoT-a

ALPS Electric Europe GmbH udružio se sa Sigfoxom kako bi isporučio IoT-omogućeno rješenje za DHL. Povezali su 500.000 kolica kako bi integrirali praćenje i analitiku lokacije sa svojim postojećim poslovnim procesima i time umanjili gubitak kolica, osigurali brzu i pouzdanu dostavu te besprijekornu korisničku uslugu. Rješenje ima globalnu ekstenziju i razmjere za poboljšanu učinkovitost lanca opskrbe.

U sličnom scenariju upotrebe, irski Sigfox 0G mrežni operater VT - IoT usko je surađivao s irskom poštanskom tvrtkom AN Pošta i Danskom poštom prateći tisuće kolica i spremnika za obradu paketa i distribucije.

Primjer u komunalnoj industriji je suradnja s Tecsysom, dobavljačem IoT rješenja za nadzor elektroenergetskih vodova. Rješenje omogućuje operateru električne mreže da brzo i jednostavno pronađe točke kvara u elektroenergetskoj mreži. Sigfox 0G mrežni operateri WND LATAM i Things-on-net iz Tajlanda pomažu lokalnim komunalnim službama da poboljšaju svoje poslovanje učinkovitost i korisničku uslugu s Tecsysovim 0G rješenjem.

IoT je još uvijek područje koje se brzo razvija, ali područje je s ogromnim potencijalom. Mnoge su organizacije svjesne tog potencijala ali ne znaju kako identificirati slučajeve uporabe koji će donijeti najveću korist, a zatim identificirati, izvor i primijeniti tehnologije potrebne za postizanje odabranog modela implementacije.

 

Korisničke prednosti 0G Ujedinjenih naroda

Da zaključimo, nakon što organizacija utvrdi slučaj korištenja, treba odrediti koje podatke mora prikupiti, odabrati uređaje za prikupljanje tih podataka te mrežu koja će podržati specifičnosti rješenja poput male snage, dugog dometa, dugog trajanja baterije. Zatim je potrebno pronaći sustav sposoban za prikupljanje i analizu svih podataka i upravljanje povezanim uređajima.

Usvajanje IoT-a brzo se povećava i ne postoje standardna rješenja za mnoge od ovih izazova, no netko se negdje suočio i prevladao većinu njih. 0G UN prihvaća najiskusnija IoT znanja i predstavlja najširi ekosustav na globalnom IoT tržištu i u mogućnosti je pružiti jedinstvenu podršku koja pomaže organizacijama da prevladaju izazove IoT-a i shvate poslovnu vrijednost.

0G UN kombinira lokalnu stručnost i fokus na kupca s globalnim dosegom. Obuhvaća više industrija i ogroman raspon IoT aplikacija, izgrađenim na robusnim standardima kako bi se osigurale buduće provjerene aplikacije.

Svaki član može biti pouzdani savjetnik kojeg organizacije mogu iskoristiti za rješenja, a ne za ponovno izmišljanje kotača. Svaka 0G članica UN-a može iskoristiti snagu saveza za pomoć kupcima i IoT programerima aplikacija da maksimiziraju ogroman potencijal IoT-a.

Kent Rawlings, CEO Sigfox Canada

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me