Uzgoj stoke predstavlja jedan od najbrže rastućih segmenata na tech tržištu. Danas je postalo normalno da vitalne statistike svojega stada pratite putem pametnih telefona, zalutalu telad pronalazite uz pomoć GPS ogrlice ili dobivate tekstualne obavijesti kada se pojedina krava vrati u staju.

Očekuje se kako će tržište nosivih uređaja za životinje narasti s oko milijardu na približno 2,5 milijardi dolara do 2025.To je trend širokog pokreta prema preciznoj poljoprivredi, gdje je tehnologija utkana u svaki aspekt farmerova života: temperaturu i vlagu tla, točku rosišta, UV indeks, jačinu vjetra i druge.

Razgovarali smo s uzgajivačima stoke, te su nas detaljno upoznali sa svim problemima s kojima se susreću. Slobodna stoka sklona je gubljenju, a mogu ju napasti i predatori. Ova dva problema jako dobro rješava nosivi elektronički uređaj za stoku. 

Pomoću pametne ogrlice možete pratiti kuda se vaša stoka kreće, kao i bitne vitalne funkcije pomoću kojih možete predvidjeti i na vrijeme spriječiti veću štetu. Nakon što postavimo upozorenja, pametna ogrlica će vas odmah obavijestiti u slučaju da neka od vaših životinja napusti farmu. Umjesto da brinete gdje se nalazi vaša stoka, samo stavite ovratnik na svoju životinju i budite mirni.

Praćenje kretanja, temperature goveda te vrijeme teljenja smanjuje uginuća te otklanja mogućnost ulazak i uništenje tuđih nasada. Također, postoji i virtualna ograda koja vas alarmira kada goveda izađu iz zadanih okvira.

Informacije iz nosivih elektroničkih uređaja prenose se putem Sigfox IoT mreže, te vam kroz aplikaciju daju detaljne informacije o stadu.  Možete ih pratiti i na svojoj prilagođenoj nadzornoj ploči, dostupnoj putem uredskog računala  ili mobilnog uređaja.

Pomoću tih informacija i djelovanjem u skladu s njima dolazi do smanjenja vremena rada i gubitaka životinja te se ujedno povećava produktivnost. Ogrlice su male, robusne i nadasve izdržive, a dugotrajna baterija osigurava minimalno održavanje.

Kako to izgleda kada krave nose ogrlice, možete provjeriti na fotografijama s farme Podhum iz Livna koja koristi digitanimal ogrlice koje koriste Sigfox OG mrežu. 
Ukoliko se želite opustiti, te prepustite da pametna ogrlica brine o lokaciji i sigurnosti vaših životinja javite nam se za više informacija!

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me