Na područjima koja su teško dostupna i udaljena, internet stvari (IoT) donosi najviše koristi. Dobiti podatke s takvih mjesta značajno uvećava isplativost projekata i često je glavni motiv za pokretanje IoT projekata.

Bežične mreže već su dugo s nama i svjesni smo da ne rade uvijek onako kako bismo htjeli. Posebni je izazov pokrivenost slabo naseljenih i brdovitih krajeva dok u ravničarskim krajevima problem predstavljaju depresije. S druge strane, u naseljenim područjima i kod industrijski objekata problemi se javljaju kod objekata s velikom količinom armaturnih materijala ili objekata s novim, višeslojnim izolacijskim panelima koji često imaju nekoliko slojeva metalnih ploča za zaštitu i čvrstoću.

Standardne mobilne mreže nude odličnu opću pokrivenost, ali je projektna izgradnja mreže za specifičnu namjenu ili samo za IoT često potpuno ne isplativa. Iako ne operirane IoT mreže djeluju kao primamljiva opcija kada je riječ o kraćem vremenskom periodu, na duži period stvaraju značajne troškove i dodaju kompleksnost održavanju projekta u kasnijim fazama.

Sigfox IoT mreža se po tom pitanju pokazala kao superiorno rješenje na mjestima gdje se traži projektna pokrivenost na većem ili velikom području. Mali gabariti opreme i mala potrošnja energije te brza i jednostavna instalacija i dodavanje u novih pristupnih točki omogućuju brzo pokretanje projekata.

 

U protekle dvije godine na desetak projekata do sada smo već pokazali koliko je, Sigfox mreža koju IoT Net Adria postavlja i održava na teritoriju Hrvatske, fleksibilno i cjelovito rješenje.

Jedan od uspješnih primjera projekata na teritoriju Hrvatske je dodatnih 12 pristupnih točki postavljenih na području Slavonije unutar 60 dana od definiranja područja interesa. U kratkom roku odrađen je cijeli proces koji uključuje:

·       definiranje područja na kojemu je potrebna dodatna oprema

·       pronalaženje najboljih lokacija za postavljanje pristupnih toči za mrežu

·       radio planiranje i klasifikacija lokacija

·       kontaktiranje i ugovaranje lokacija

·       postavljanje opreme

Korisnik svoj projekt trenutno provodi na području koje je ugrubo dimenzija 170x70km ili gotovo 10 000 kvadratnih kilometara. Projekt ulazi u drugu fazu i broj mjesta s kojih će se podaci prikupljati preći će  10 000.

Također, jedan od primjera je i pilot projekt s ciljem nalaženje tehničkih rješenja za prikupljanje podataka s mjernih uređaja smještenih na velikom području obale, otoka i brdovitog zaleđa u složenim uvjetima uglavnom ispod površine zemlje. Područje je veličine 44x46km ili gotovo 2000 kvadratnih kilometara.

Unutar 30 dana nakon definiranja lokacija na kojima će provoditi projekt prepoznata su područja koja nemaju zadovoljavajuću pokrivenost, postavljeno je dodatnih 7 pristupnih točki Sigfox mreže. Nova oprema uz onu već postojeću omogućila je kvalitetnu pokrivenost za 90% lokacija koje su bile predložene za projekt.

Za 10% lokacija na kojima se pilot nije mogao provesti nađeno je rješenje i pozicija za opremu, ali je korisnik odustao zbog cijene i uvjeta koje je vlasnik lokacije tražio. Naime kako se radilo o pilot projektu s ograničenim trajanjem korisnik nije htio potpisivati ugovor za najam lokacije na minimalno tri godine koliko je vlasnik objekta tražio.  

 

Prepoznate su tri varijante moguće instalacije uređaja i antena, prilagođene različitim lokacijama i okolini te je 98% mjernih uređaja koji su sudjelovali u projektu uredno očitavano svaki dan. Ipak, pilot projekt za sada nije ušao u komercijalno korištenje te je nakon šest mjeseci uklonjena oprema koja je bila postavljena samo u svrhu projekta.

Projektnim građenjem mreže poduprli smo i projekt opremanja brodica u marinama senzorima za dim, temperaturu, prodor vode i stanje baterija - Sense4Boat. Prateći širenje Sense4Boat rješenja IoT Net Adria postavlja dodatne pristupne točke Sigfox mreže. Na taj način osiguravamo da najmanje dvije pristupne točke u svakom trenutku mogu primiti poruke sa senzora na brodovima. Kako se radi o sigurnosnim rješenjima mreža koje su postavljena na ovakav način, to daje dodatnu vrijednost cijelom projektu.

Primjeri koje su navedeni na najbolji način pokazuju fleksibilnost i mogućnosti koje Sigfox LPWAN mreža pruža korisnicima. U svim ovim slučajevima važno je istaknuti da niti korisnici rješenja niti sistem integrator koji je bio nositelj projekta nisu morali brinuti o mreži, sigurnosti, integraciji nove opreme, dosegu signala ili održavanju.

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me