Globalno tržište upravljanja nekretninama procijenjeno je na 31,2 milijardi dolara u 2016. godini, a očekuje se da će dostići 80,8 milijardi dolara do 2023. godine. Glavni čimbenici koji pokreću rast tržišta su digitaliziranje postojećih procesa te uvođenje novih rješenja od strane ključnih igrača na tržištu. Kod sklapanja ugovora trošak nije više najbitnija stvar, nego i vrijednost koja se pridonosi. Pravi primjer uređaja koji su pristupačni, ali i pridonose vrijednosti su različiti senzori koji se spajaju na Sigfoxovu 0G mrežu.

Francuska tvrtka MerciYanis pruža kontrolu nad poslovnim objektima uz pomoć IoT Sigfox uređaja. MerciYanis koristi 100% prilagođenu PVC ploču s više gumba definiranih za svaki određeni problem koji se može pojaviti na određenom mjestu. Stoga, upravitelj objekta ima pregled zgrade u stvarnom vremenu i može se usredotočiti na ono što je važno i kako to riješiti.

Osmislili su jednostavno i brzo primjenjivo rješenje za efikasno upravljanje printerima na fakultetima.  Na jednom francuskom fakultetu, nakon nebrojenih pritužbi studenata zbog kvarova na printeru i neadekvatne brzine u rješavanju kvarova, uprava fakulteta odlučila je automatizirati proces. Ekipa iz MerciYanisa instalirala je pametni gumb u blizini printera i svaki put kad bi se pojavio neki problem s uređajem, učenici ili nastavnici bi pritisnuli gumb čime bi se zahtjev za popravak odmah proslijedio upravitelju objekta. Na taj su način podigli razinu zadovoljstva i ubrzali proces.

U ovome su primjeru ugradili samo jedan gumb, međutim, želite li pratiti različite parametre gumbima se u skladu s time dodjeljuju različite funkcije. Na primjeru hotelske sobe, svaki gumb može imati drugu ulogu, jedan može javljati da nedostaje toaletnog papira u sobi, drugi da je potrebna izmjena plahti, treći da se pozove radnik hotela u slučaju da u sobi nešto ne radi itd. Najveća vrijednost naravno ne proizlazi iz samog alerta, već iz analitike. Nakon određenog vremena, upravitelji objekata dobivaju uvid u velik broj podataka zbog čega mogu predvidjeti potrebe tog objekta. To smanjuje troškove i povećava učinkovitost.

Gumbi se mogu i koristiti na različitim mjestima i događajima (šoping centri, konferencije, zabave, promocije) kao upitnik o zadovoljstvu kupaca. Postavi se 3-5 gumba te svaki predstavlja razinu zadovoljstva. To je efikasno rješenje jer je jednostavno i brzo za postaviti (nema žica), rezultati se brzo obrade, nije potreban wi-fi  itd.

Glavne prednosti „pametnih gumba“ su raznolikost njihove uporabe, baterija koja traje 10 godina i jednostavnost implementacije. Uređaj je spreman za upotrebu bez dodatnog podešavanja i funkcionira putem Sigfoxove mreže. To znači da se uređaj ne mora oslanjati na Wi-Fi ili Bluetooth mrežu.

Također, pomoću slične tehnologije može se pratiti korištenje prodajnog automata. Moguće pratiti količinu novca u automatu, kada aparat treba biti napunjen i slučaju pokušaja provale. Postavimo senzor unutar automata bez kućišta. Unutarnji mehanizam, nakon ubacivanja novaca, se okreće. Unutar svega se nalazi poluga s magnetom i senzor koji je postavljen unutar automata javlja kad je automat korišten zbog očitanja magneta. Osim očitanja magneta senzor ima akcelerometar te pomoću njega može očitati ako je netko probao provaliti u automat.

Senzori, pomoću akcelerometra, čak mogu i javljati ako je došlo do provale u kuću ili stan gdje se ne boravi tijekom cijele godine. Senzor se jednostavno postavi na vrata. Ako dođe do provale i vrata se otvore, senzor će automatski poslati upozorenje.

Što se tiče područja upotrebe senzora, samo je nebo granica. Mogu se koristiti u hotelijerstvu, uredima, stanovima, školama, šoping centrima, kućama itd. te su izvrstan alat za poboljšanje zadovoljstva kupaca, smanjenje troškova, kvalitetnije sigurnosti kupaca i predviđanja potreba kupaca. Implementacija pametnih senzora također pridodaje vrijednosti nekretnina te ubrzava procese rješavanja raznih problema.

Nema više telefonskih poziva, e-mailova ili posjetitelja web stranica, pritiskom na tipku sve je što je potrebno klijentima da prenesu svoju poruku. Pametni gumbi, s ostalim senzorima, nude mnoštvo različitih rješenja i načina korištenja te su pravi prikaz budućnosti u kojoj se sve povezano i digitalizirano.

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me