Preko noći našli smo se u izolaciji, suočeni s radom u domovima, s uputama izbjegavati socijalne kontakte. Naši najmiliji često ne žive s nama. Ipak, u sjajnom smo dobu kada nam infrastruktura i tehnologija takav način života značajno olakšavaju. Društveni život, posao, trgovina pa i zabava u potpunosti se oslanjaju na globalnu mrežu.

Internet stvari (IoT) se u ovu situaciju uključio izuzetno aktivno. Već sam napominjao da je granica IoT projekata mašta. Tehnologija i cijene više nisu prepreka. Projekti IoT-ja kreću od problema, a današnja situacija ih je podosta nagomilala. Sigfoxova se zajednica u to uključila aktivno i u vrlo kratkom vremenu plasirana su sjajna rješenja.

Briga za starije

Vaši roditelji ili njihovi roditelji žive u stanu ili kući na drugoj lokaciji od vas? Ne možete više danonoćno bdjeti nad njima, jedinu mogućnost vam pruža nekoliko telefonskih poziva dnevno. Što ako starija osoba živi sama? Svaka osoba ima svoje dnevne navike, kada ustaje, kada popodne odmara, kada boravi u dnevnoj sobi. Vrijeme kada im na vrata dolazi poštar ili dostava hrane. IoT je smislio rješenje, paket koji prati upravo spomenute navike i čini ih dostupnima u bilo kojem trenu.

Dodatno, u slučaju pojave nestandardne aktivnosti, na primjer da osoba nije ustala iz kreveta u vrijeme kada inače ustaje ili je osoba izašla stana iako to trenutno nije dozvoljeno, informacija vam trenutno stiže u obliku alarma. Sve se svodi na dva senzora pokreta, jedan u spavaćoj sobi i jedan u dnevnoj te jedan magnetski senzor na ulaznim vratima. Uređaji ne trebaju pristup internetu, struji ni bilo kakvu zahtjevnu instalaciju. Zalijepe se na zid ili vrata i uređaji rade, a vaša aplikacija na telefonu prima podatke. U bilo kojoj izvanrednoj situaciji, možete reagirati trenutno!

 IoT u bolnicama

 

Rješenja u bolnicama nam daju mnogo primjera za IoT, praćenje zauzetosti kreveta ili kvaliteta zraka, praćenje kretanja osoblja ili bolničkog materijala za koji više nemamo luksuz potražiti ga kada nam zatreba. Većina bolnica koristi protokol dnevnog provjetravanja na 10 minuta. Jednostavan CO2 senzor tijekom dana može kontrolirati kvalitetu zraka koja možda zahtjeva frekventniju ventilaciju. Naime, povišen CO2 ne samo da označava nekvalitetan zrak i nedostatak kisika, već i pojavu većeg virusnog opterećenja. Je li uporaba bolničkih kapaciteta optimalna i pratimo li sve na jednom mjestu kako bi u potpunosti vladali ovim procesom?

 

Koliki je trenutno posao na epidemiolozima kada utvrđuju za osobe pozitivne na COVID s kim su sve u proteklih 14 dana bili u kontaktu. Postoje pametne ogrlice koje se dodjeljuju svima u bolnici, proizvodnom pogonu, domu za starije osobe i sl. Kada vam osoba priđe na manje od jedan metar, ogrlica zabilježi ID te druge ogrlice. Ako obolite ili je oboljela druga osoba u praćenom objektu, epidemiolozi mogu u kratkom vremenu doći do podatka s kim ste sve bili u neposrednom kontaktu. Samo trebaju povezati serijske brojeve koje je zabilježila ogrlica sa stvarnim osobama koje su ogrlice zadužili.

 

Sjajan primjer su bolnice u Španjolskoj koje su uz 20.000 kreveta postavile male tipke, ponovo bez ikakve instalacije, žice ili struje koje omogućuju pacijentima bežično pozivanje zdravstvenog osoblja u slučaju da im treba pomoć. U današnjoj situaciji kada očekujemo sve više i više privremenih hitnih bolnica ili osoba u samoizolaciji, ovaj primjer predstavlja nezaobilazno rješenje za optimizaciju rada ionako premalo zdravstvenih djelatnika.

Još jedno simpatično rješenje je mali uređaj koji se zalijepi iznad kvake na vratima. Uređaj prepoznaje kada je kvaka dodirnuta i automatski pali UV svjetlo što na njoj ubija niz virusa.

 

A što je s distrubutivnim lancem?

Puno se slabih karika u lancima dobave pokazalo od kada su redovne aktivnosti na terenu preokrenute u samo jednoj noći. Što bi logističarima ili distributerima značilo da mogu u svakom trenutku pratiti gdje im se nalazi paleta ili kontejner ili boca s kisikom? I sve to da ne moraju izlaziti na teren.

 

Može li lokalni prijatelj nadgledati u vrijeme karantene vašu vikendicu? Imate li informaciju je li sve u redu ili netko koristi današnju situaciju. Možda su korisne i informacije o temperaturi ili vlazi u vikendici ili curi li vam negdje voda ispod sudopera ili vešmašine, a ta informacija danas košta od nekoliko desetaka eura godišnje pa na više.

 

Rješenja se sigurno neće ovdje zaustaviti, uređaji napreduju i postaju nosivi da se i ne vide, podaci koje oni skupljaju će se gomilati, a uz pomoć umjetne inteligencije (AI) predvidjet ćemo pojavu virusa kod pojedinca, upozoriti njega i sve ostale na vrijeme kako bi riječ pandemija pa i epidemija ostale samo u lošem sjećanju pojedinaca ili samo kao slovo u nekim stručnim literaturama. 

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me