Ako pogledam godinu unazad, Sigfox je globalno porastao za dva milijuna novih registriranih uređaja.  Svoju rasprostranjenost je povećao na još tri zemlje tako da smo sa svojom globalnom mrežom, dostupnom svim našim klijentima bez roaminga, prisutni u 75 zemalja. U njima su mreže podigli Sigfox operateri koji svoja rješenja i iskustva te poslovne modele nude nama kao što i mi njima nudimo uspješna rješenja naših partnera koja mogu primijeniti na njihovim tržištima.

Kada govorimo o IoT projektima, smatra se da su predvodnici u ovom području tehnologije prijenosa 5G mreža ili NBIoT, Sigfox, Lora i drugi. Zbog toga se često od mrežnih operatera očekuje sistem integracija rješenja. Na taj način potencijalno se smanjuje kreativnost koju ovo područje nudi opredijeljenim sistem integratorima u kontekstu kvalitetnih rješenja i prihoda. Operateri prate ovo područje i često su ih informiraju ponuditelji mrežne tehnologije, a ponekad i ponuditelji hardverskih rješenja. Naravno, od nekuda trebaju doći ideje, ali to ne bi trebao biti pravi put. IoT projekt se nudi tek kada se sistem integrator upozna s poslovanjem, procesima i izazovima neke industrije te potom u suradnji s njom razvije specifična rješenja s jasnim i mjerljivim ciljevima koji vode u digitalizaciju, promjenu ili zamjenu procesa i kapitalizaciju istog.

Iako se bilježe pozitivni pomaci, IoT industriju i dalje brine nepovoljna cijena hardvera kao i eko sustav koji nedostaje u manje privlačnim dijelovima projekta poput instalacija i održavanja. S druge strane pokazuje se prenapučen interes u softverskom dijelu gdje bi se svi željeli pozicionirati, a vrlo malo njih nudi specijalizirana, dubinski završena i prilagođena rješenja. Godinu je obilježila i svjetska kriza u proizvodnji elektronskih komponenti te je još dodatno potaknula i izazvala kašnjenja ili nemogućnosti isporuka.

Lokalno gledano, još uvijek imam osjećaj da je veliki dio našeg tržišta u IoT području reaktivan, koliko god da je globalni rast vidljiv. Svi imaju želju ili smatraju da jesu zakoračili u doba industrijske revolucije 4.0 i tu priča staje zbog drugih prioriteta koji se pojavljuju u dnevnim izazovima poslovanja, bez nužnog pogleda u stratešku budućnost kompanije. No, ne kod svih!

Sigfox je low power mreža koja za područje logistike i lociranje prijenosnih kutija ili kaveza za dostavu robe dostavlja i dodatne podatke poput udaraca, otvaranja, temperature ili vlage. Upravo se implementira jedan veliki projekt u Hrvatskoj u ovom području baziran na Sigfox mreži. Strani partneri nas informiraju da je kroz IoT rješenja Michelin za 10% smanjio zalihe na putu, 40% povećao ETA točnost i 25% smanjio OOS rizike. PSA grupacija je smanjila 50% CAPEX u kolica kojima prevozi robu, ali isto tako i OPEX za 30% povećanjem efikasnosti praćenja potrebnih dijelova za vozila.

Dnevna ili satna pametna očitanja plinomjera ili vodomjera nemoguće je operativno, ali i financijski uspoređivati s dosadašnjim kvartalnim ili polugodišnjim nepotpunim očitanjima. Gomilanje podataka sutra pruža mogućnosti obrade istih i nudi dodatne vrijednosti kroz unapređenja postojećih poslovnih procesa ili kreiranja potpuno novih sa svježim prihodovnim prilikama. U ovoj smo godini u plinskoj industriji smart meteringa u Hrvatskoj porasli preko 150%.

Pozitivan sam za iduću godinu i one koje dolaze. Digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta Europske Unije. U svibnju 2021. Europski parlament usvojio je izvješće o oblikovanju digitalne budućnosti Europe u kojem se Komisiju poziva na dodatno suočavanje s izazovima digitalne tranzicije, posebno na iskorištavanje mogućnosti jedinstvenog digitalnog tržišta. To će biti i fokus sljedećeg ciklusa financiranja te će na taj način pomoći u ubrzanju digitalne transformacije o kojoj govorimo. To je već sada vidljivo u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti te Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. gdje se provlače dvije ključne riječi – digitalizacija i zelena ekonomija, obje podržane tehnologijom interneta stvari.

U zaključku mogu jedino istaknuti da IoT nije ništa drugo nego prikupljanje podataka. Podataka koje niste ni znali da možete imati, s izvora za koji niste znali da imate. Podataka bez kojih više nećete znati poslovati. Međutim, rješenje je toliko pametno koliko pametno koristite te podatke!

Napisao: Ranko Režek, IoT Net Adria Executive Director

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me